גידול צמחים במיכלים
גידול צמחים במיכלים הינו פתרון לחובבי גינון שאין להם גינה על קרקע בה ניתן לשתול, מתאים לאנשים הרוצים להכניס מעט מהטבע אל תוך הבית, המשרד או המרפסת, פותר בעיות כגון קרקע בעייתית בגינה או שורשי עצים המונעים שתילה ויוצר עניין ואסתטיקה בגינה על ידי צבעים וצורות מעניינים.
השנה נוסף מימד נוסף לשתילה במיכלים והוא שנת השמיטה בה אנו מצווים לא לעבד את הקרקע ולכן גידול במיכלים הינו פתרון אידיאלי למצב זה.
ניתן לשתול כמעט כל צמח במיכל, בהתאמה לגודל המיכל ותנאי מזג האוויר והתאורה (כן, אפילו עצי פרי!)
ישנם מספר עקרונות עליהם כדאי להקפיד כדי להצליח בגידול צמחים במיכלים:
מיקום
ראשית יש לחשוב על מיקום מיכל השתילה- יש להתאים את הצמח למאפייני האתר כגון קרינת שמש ישירה, הצללה חלקית או הצללה מלאה בתוך מבנה או מרפסת מקורה.
כדאי לבדוק האם ישנם תנאי מזג אויר מסוימים כגון רוחות חזקות, קור או חום קיצוניים- לכל הפרמטרים האלו יש שיקול בבחירת הצמחים.
חומר המיכל
ישנם מגוון חומרים מהם עשויים כלי שתילה ונמכרים במשתלות כגון טרהקוטה, מתכת, בטון צבוע, קרמיקה, עץ מטופל ופלסטיק.
בשנים האחרונות כלי הפלסטיק החלו לקבל מגוון צורות וצבעים (חלקם מעוצבים כדמויי חרס) והחומר ממנו הם עשויים הוא קל ועמיד ובמקרים רבים אף עמיד לקרינה אולטרה סגולית. במשתלת סלונר אנו מקפידים על כך שכל עציצים הפלסטיק במשתלה יהיו עמידים לקרינה אולטרה סגולית.
ניתן גם ליצור כלי שתילה בבית מפחים או קופסאות אותם צובעים או מקשטים באריחים מודבקים וכך תורמים למיחזור וקיימות בגינה הפרטית.
כלים מחומרים טבעיים כגון עץ, קוקוס או סלי נצרים ניתן לצפות מבפנים בחומר איטום או יריעת פי.וי.סי לבריכות.
מיכלי השתילה יכולים להיות ממוקמים על פני הקרקע, על גבי ריצוף או על מעקה או גדר.
אם ממקמים מיכל שתילה על מעקה יש להקפיד שהוא יציב ומעוגן.
ניקוז
יש לוודא לפני השתילה שבמיכל שבחרתם יש חור ניקוז ואם המיכל איננו מחורר יש ליצור חור בקוטר 1 ס"מ לפחות בעזרת מקדחה או מברג.
במיכל גדול או מאורך מומלץ ליצור מספר חורי ניקוז.
ניתן ליצור גם חור ניקוז המחובר למערכת ניקוז בצד המיכל אם לא רוצים להשתמש בתחתית למיכל.
הרבה מהצמחים (במיוחד צמחי הבית) עלולים להתנוון מחוסר ניקוז אז מומלץ להניח שכבת אבני טוף בתחתית המיכל לשיפור הניקוז ולהימנע מהשקיה עודפת.
תערובת
אדמת הגינה שלנו יכולה להיות טובה כאשר שותלים בה ישירות, אך מתנהגת אחרת כאשר משתמשים בה כאדמת מילוי לעציצים.
קרקע מעט חרסיתית כגון חמרה נאטמת ואיננה מנקזת מים בצורה מספקת וקרקע חולית מידי איננה מצליחה לקלוט חומרי הזנה הנחוצים לצמח ולכן אנו ממליצים להשתמש בתערובת שתילה הנמכרת בשקים סגורים.
תערובת השתילה הנמכרת ברוב המשתלות מכילה חומר אורגני בשם כבול, אבני טוף אשר סופחות מים וגם אויר, חומר אורגני כגון סיבי קוקוס, חול גס, קומפוסט וחומרי ניקוז כגון קלקר, ורמיקולייט, פרלייט או ספוג.
יש לשים לב שלא בכל המשתלות מוכרים את אותה תערובת שתילה, במשתלת סלונר אנו מוכרים תערובת המיוצרת במיוחד עבורינו ומכילה כבול, טוף, סיבי קוקוס ודשן בשחרור מבוקר.
תערובת שתילה טובה צריכה לאפשר לצמח קליטה של מים, מינראליים וחומרי הזנה, להיות מנוקזת ולאפשר אוורור של מערכת השורשים.
לצמחים חסכני מים במיוחד כגון סוקולנטים ניתן להשתמש בתערובת המבוססת ברובה על טוף גרוס מנקז ולצמחים כגון סחלבים נהוג להשתמש בתערובת מקליפות עצים או שבבי קוקוס.
אפשר לתחח בזהירות את פני מצע השתילה אחת לכמה חודשים כדי לאוורר את שורשי הצמח.
השקיה
צמח אשר ממוקם בצל יזדקק להשקיה מעטה יותר מאשר צמח הנמצא בשמש ישירה מכיוון שיש אידוי מים גדול יותר בשמש.
מומלץ להשקות צמחים במיכלים מעט בעודף כך שיוצאו העודפים מחורי הניקוז ופעם בכמה חודשים לשטוף את מצע השתילה (כלומר להשקות עד לנגירה) כדי להוציא עודפי מלחים המצטברים במצע.
דישון
מומלץ להשתמש בדשן בשחרור איטי כגון אוסמוקוט ובעיקר בעונות החמות.
דשנים נוספים בהם ניתן להשתמש במידה ולפי הוראות היצרן הם דשנים נוזליים או דשנים אורגניים כגון פרפקט והומוס.
צמחים במיכלים זקוקים לדישון קבוע מכיוון שהחומרים המזינים במצע השתילה הולכים ומדלדלים עם הזמן.
חידוש השורשים
במיכל הצמח גדל באופן שונה מאשר היה גדל בקרקע- שורשיו גדלים בצורה דחוסה, בדרך כלל מתפתלים אחד על גבי השני ואינם מתפרסים לכל הכיוונים בצורתם הטבעית.
מצב זה יכול ליצור בעיות בהתפתחות הצמח ואף תמותה אם אינו מטופל בזמן.
אחת לכמה שנים (במידה ושורשי הצמח נראים סבוכים או יוצאים מתחתית הכלי) ניתן להוציא את הצמח עם גוש השורשים בשלמותו מהמיכל ולשתלו מחדש.
השתילה תתבצע על ידי ניעור עודפי האדמה הישנה, גיזום שורשים רקובים, הפרדת שורשים סבוכים, הוספת תערובת שתילה חדשה או טוף בתחתית המיכל והוספת דשן בשחרור איטי.
כדאי לשמור על 'יחס צמח-מיכל' ולוודא שהצמח שאנו שותלים אינו קטן מידי או גדול מידי למיכל בו אנו רוצים לשתלו. בדרך כלל כדאי להעביר צמח למיכל שהוא פי 3 מגודל בית השורשים הנוכחי שלו. מבחינת התפתחות שורשים תקינה- מומלץ להעביר צמח למיכל עמוק, יותר מאשר למיכל רחב.
בהצלחה בשתילת גינת העציצים שלכם!