עצי פרי: טרופיים, הדרים ועוד
בחירת עץ פרי
האגרונום עמית קמרט ממשלת סלונר מציין כי בחירת עץ פרי צריכה להיעשות בהתחשבות להתאמת הזן לאזור הנטיעה:
· בדרישות החום והקור
· סוג קרקע
· זמן הקטיף הרצוי – רצף הבשלה ארוך ככל הניתן או התחמקות ממזיקים
· מרווח שתילה מספיק- ממוצע של 4 מטרים בין עץ לעץ ובהתאם לגודל העץ
· האם העץ ירוק עד או נשיר? האם ישמש גם כעץ נוי?
· מהי רמת התחזוקה שהעץ דורש מבחינת השקיה וטיפול במזיקים
· האם ישנה חשיפה מספקת לשמש?
· האם ריח העץ (פריחה, פרי) נעים ואהוב על בני המשפחה ואינו גורם לאלרגיות (לדוגמת פריחת הזית)
· מועד השתילה- עצים נשירים עדיף לנטוע בחורף באזור ט"ו בשבט ,עצים טרופיים מחודשי האביב החמימים והדרים ניתן לשתול כל השנה. בכל מקרה עדיף לא לנטוע בימים בהם יש טמפרטורות קיצוניות.
כיצד לנטוע נכון?
מומלץ להכין מערכת השקיה בטרם הנטיעה.
ניתן לחפור בור גדול ולמלא את חלקו התחתון בקומפוסט וקרקע מעורבבים היטב ואת השתיל עצמו לשתול כך שצוואר השורש ישאר באותו גובה- אין לכסות את צוואר השורש ובוודאי שלא את תפוח ההרכבה. על העץ להיות שתול בדיוק בגובה בו היה בשקית המקורית.
כאשר מוציאים את השתיל מהשקית/ דלי יש לנהוג ביתר זהירות בכדי לא לפרק את גוש השורשים (מומלץ לחתוך את שקית השתילה בתוך הבור), לאחר השתילה כדאי להדק את האדמה בעדינות מלמעלה, לעשות גומה, להשקות לרוויה ולתמוך את גזע העץ בין שני מקלות למניעת שבר.
ניתן גם להוסיף לאחר השתילה חיפוי קרקע (טוף, שבבי קוקוס, גזם) למניעת עשבייה, שמירת לחות ומניעת אידוי.
בהעתקת עצי פרי בוגרים יש לנקוט משנה זהירות ולהקפיד יותר על עונה מתאימה לשתילה וגיזום הנוף בהתאם לגודל השורשים כדי שהצמח לא יכנס לעקה.
גיזום עצי פרי
אופן גיזום עץ הפרי תלוי במטרה לשמה אנו מגדלים את העץ, לדוגמא עץ צל יהיה בעל גזע גבוה ונוף רחב, עץ קטיף יהיה נגיש ובגובה אדם וגדר חיה תהיה צפופה וירוקה לכל אורכה.
תקופת הגיזום היא בדרך כלל בסוף החורף- תחילת האביב ולפני הלבלוב.
הגיזום תורם לוויסות פוריות העץ, גיזום בצורת גביע יין יפתח את ענפי העץ לאור השמש, יסייע להורדת ענפים יבשים ויעזור לנוחיות הקטיף.
טיפול במזיקים
יעשה בעיקר באביב לפני חנטת הפירות. מזיקים מוכרים שניתן לטפל בהם באמצעים כימיים או אורגניים הם עש המנהרות, זבוב הפירות הים תיכוני, אקרית החלודה, נוברי גזע, כנימות עלה, כנימות קמחיות ועוד.
ניתן גם לכסות את העץ ברשת נגד מזיקים, לעטוף את הפירות בשקיות נייר או להשתמש בפיתיונות ומלכודות דביקות. מחלה מוכרת האופיינית גם לעצי פרי הינה מחלת הקימחון אשר ניתנת להדברה באמצעים ידידותיים לסביבה.
בכל מקרה ניתן להביא מספר עלים נגועים בשקית אטומה ולהתייעץ עם הצוות המקצועי במשתלה לגבי הטיפול הנכון.
השקיית עצי פרי
בימים הראשונים לאחר הנטיעה מומלץ לבדוק את לחות הקרקע מידי יום ולאחר מכן לעבור להשקייה סדירה של פעמיים-שלוש בשבוע.
ככל שעוברות השנים גדל יחס המים וכך עץ בוגר צריך לקבל בשיא הקיץ מנה שבועית של כ-50-30 ליטר כפול כל מטר גובה העץ, תלוי בסוג העץ. לדוגמא, עצי ארץ ישראל בוגרים יזדקקו לפחות השקיה מאשר העצים הטרופיים. כמו כן עצים עמוסי פרי צורכים הרבה יותר מים.
שיטת ההשקיה המומלצת היא בטפטפות- לעומת מתזים או צינור השקיה מכיוון שבעזרת טפטפות אנו משיגים צמצום עשבייה בקרבת העץ, אומדן יחסית מדויק של כמויות המים לעץ, חיסכון יחסי בצריכת המים- האידוי נמוך יותר ומניעת הידוק הקרקע מסביב לשתיל- השקיה עדינה.
ניתן להשתמש בצינור 16 מ"מ ובמספר טפטפות לכל עץ בעלות ספיקה יחסית נמוכה ופיזור גבוה של המים, כאשר הטפטפות מעט מרוחקות מן הגזע.
לפני ההשקיה יש להתחשב במספר דגשים חשובים:
· מהי רמת החלחול? האם הקרקע כבדה או קלה?
· כדאי לתת תוספת השקיה גם לעצים בוגרים ולא להסתמך על כך שישתו ממי התהום שאינם נמצאים במרבית הגינות.
· כאשר העץ בפריחה ובחנטת פירות יש להשקות בצורה סדירה בכדי לא לפגוע בפריחה.
· כדאי להשקות לפי העונה- להמעיט בחורף ולהעלות כמויות באביב.
· אם העץ נמצא בסמוך לצמחים נוספים או דשא יש להשקות ולדשן בתוספת, אך להקפיד על כך שלא נגיע למצב של חוסר איוורור ורקבונות.
הגנה ודישון על העץ
בתחילה יש לוודא שהעץ מורכב על כנה עמידה וטובה המתאימה לסוג הקרקע ואקלים האזור , כך נמנע בעיות עתידיות.
נתון נוסף שיש להתחשב בו לפני הנטיעה הוא סוג הקרקע- באדמה חולית "קלה" כדאי לדשן בחומר אורגני כמו קומפוסט אשר גורם לחלחול איטי יותר של המים ושומר על חומרי ההזנה באזור בית השורשים. באדמה כבדה ועשירה יש לדשן בזהירות ולהימנע מהשקיית יתר שתגרום לריקבון בית השורשים.
הדישון יכול להיעשות על ידי חומרי דישון כימיים או חומרי דישון אורגניים. החומרים הכימיים מוצעים במגוון צורות- כדורים בפירוק איטי, אבקה, נוזל ועוד ומכילים מיקרו אלמנטים החיוניים להזנת הצמח, פריחה ויצירת פירות. החומרים האורגניים עשויים מפסולת בע"ח וצמחייה אשר עברה תהליך קומפוסטיזציה ופירוק והם קיימים כקומפוסט או הומוס בשקים ובאריזות קטנות כאבקה (לדוגמת פרפקט).
ההזנה חשובה בעיקר בסתיו ובאביב ובשנים הראשונות לאחר נטיעת העץ. כדאי להמעיט בדישון בתקופת הפרי והחנטה בכדי לא לפגוע בפרי ובכל מקרה לא לדשן בעודף.
דבר נוסף המסייע לדישון נכון הוא חיפוי הקרקע בחומר אורגני כמו דשא, עלים וגזם יבש ופיזור הדשן מסביבו בצורה בה יחלחל עם מי ההשקיה.
מידע נרחב על גידול וטיפול בעצי הפרי וההבדלים בין הזנים השונים תוכלו לקבל אצלנו במשתלה מהצוות המקצועי.
עצי פרי הנמכרים במשתלת סלונר:
אנו מוכרים בין היתר עצים ארץ ישראליים ומקומיים במשתלה. עצים אילו מותאמים מאוד לאזורינו מבחינת השקיה ואקלים. הבשלת הפירות היא לרוב בתקופת הקיץ והסתיו.
ארץ ישראליים הנמכרים במשתלת סלונר: גפן, צבר, תאנה, רימון, זית , חרוב.
עצי פרי פופלריים מאד הם ההדרים. ההדרים פורחים באביב בריח נעים ומושך והפירות מבשילים לקראת סתיו ולתוך החורף. ישנם זני לימון המניבים לאורך השנה.
ההדרים רגישים לקור קיצוני ולעש המנהרות הפוגע בעלי העץ. כדאי לגזום את ההדרים לאחר הקטיף ולהשקות השקיה מסודרת, אך לא קרוב מידי לגזע, למניעת ריקבון.
טיפ לגידול הדרים מוצלח: בחודש ספטמבר, לקראת סוף הקיץ, ישנה התפתחות לקראת ההבשלה של פרי ההדר על העצים.
לעיתים ישנה בעיה של "פיצוצים" שמופיעים בקליפת הפרי. כדי למנוע את התופעה יש להגדיל את משך ההשקייה בכל פתיחה של הברז על חשבון התדירות. כלומר- צימצום כמות ההשקיות בשבוע, כמות גדולה יותר לכל השקייה במקום יותר השקיות קטנות במהלך השבוע.
בנוסף מומלץ לדשן בעונה זו עם דשן מאוזן לדוגמת 20-20-20 או דשן "פרפקט בלנד" מכיוון שה"פיצוצים" בקליפה נגרמים על ידי מחסור במינרלים כמו אשלגן או מיקרואלמנטים כמו אבץ.
הדרים הנמכרים במשתלת סלונר:
תפוז, מנדרינה, לימון, אתרוג, אשכולית, פומלו, פומלית, ליים, קלמנטינה, לימקווט, קומקווט, מינאולה ועוד.
במשתלה אנו מוכרים מבחר עצי פרי טרופיים וסובטרופיים: רוב עצי הפרי הטרופיים הנמכרים אצלנו הינם מורכבים ובעלי זן ידוע הרשום ע"ג העציץ.
העצים הטרופיים והסובטרופיים עלולים לסבול מבעיות אקלימיות כגון קור, קרה, רוחות וקרקעות מליחות וגירניות.
לעיתים לוקח זמן עד לקבלת פרי בכמות יפה, ההשקייה צריכה להיות מסודרת ומספקת ויש לעיתים לבצע האבקה ידנית או לדאוג למפרה מתאים.
הבשלת הפרי היא לרוב בחודשי הקיץ והסתיו.
טרופיים וסובטרופיים הנמכרים במשתלת סלונר:
אבוקדו מהזנים: האס, אטינגר, ריד ואבוקדו ננסי ויטצ'יל.
אסנה מזנים דלי קוצים.
אגוז מלבר
אגוז מקדמיה מהזנים "ביומונט" ו-14/14.
אנונה כלאיים זן "גפנר".
אצרולה
אננס
אוכמנית
אורנג' ברי
אפרסמון יפני מהזנים פויו, סורוגה וג'ירו- זנים שאינם דורשים הבחלה.
אוסנה ופטל
בוען נאכל (שלפח/ דובדבן היהודים)
בננה
ג'בוטיקבה
גויאבה מהזנים "מעגן מיכאל"- אדומה ו"בן דב"- לבנה.
גויאבה ננסית אדומה
גויאבה תותית (גותית)- צהובה ואדומה.
ג'ק פרוט
גרגר פנמה (דובדבן ג'מייקה)
דובדבן קפולין
דובדבן סידר ביי
דובדבן ריו גרנדה
הובניה מתוקה- עץ הצימוקים היפני
וומפי
ווטר ברי (Syzygium cordatum)
חרוב מצוי דו מיני
לונגן
לוקומה
ליצ'י מהזנים מאוריציוס, בנגלי, פלורידני, נו מיי צ'ה ובלק ליף.
ספודילה
ספוטה לבנה (תפוח מקסיקני)
ספוטה שחורה
פיג'ואה תרבותית מהזנים מואב ובית אלעזרי (סלור).
מנגו הודי מהזנים מאיה, קיט, קנט, טומי, טנגו, מנזליניו, שלי, צריפין והזן ההודי המיוחד פאירי.
פיטנגו- אוגניה חד פרחית
פלסה- אוכמנית הודית
פפאיה- זנים דו מיניים או זני נקבה
פרי חמאת הבוטנים
צ'ה- תות סיני
קרמבולה (כוכבית)
קניסטל
קטמבילה
קטלב מרינה
שיזף סיני מהזנים "בן-לי", "תמר" ו"שני".
שסק יפני מהזנים עכו, יהודה, זיקים, אברי וביג ג'ים.
שעועית הגלידה- אינגה אמיתית
שזיף המושל
תמר הינדי
תפוח הורד
תות פקיסטני ארוך, תות שאמי, תות לבן, תות שחור ותות בכות
תפוח מים (Syzygium Aqueum)