כתבה בנושא פרחים אכילים, מאת לירון סלונר
בשנים האחרונות, אנשים רבים גילו את עולמות הבישול והגינון. כאשר משלבים עולמות אלו נוצרים חיבורים מעניינים וטעימים, וכשיש רצון לגוון אף יותר, ולהכניס עוד צבע, טעם, וריח למנה – אנו ממליצים להשתמש בפרחי מאכל!
שילוב של פרחי מאכל באוכל תמיד קוצר מחמאות, יוצר חיבור מעניין ומיוחד ומאפשר לנו להכניס עוד קצת מהגינה לצלחת. בדף זה נלמד כיצד להשתמש בפרחי מאכל, באילו פרחים מומלץ להשתמש ומה אפשר לעשות עם פרחי מאכל שזה עתה קטפנו מהגינה.
איך ולמה מומלץ להשתמש בפרחים אכילים?
פרחי מאכל נמצאים בשימוש בבישול כבר אלפי שנים, אך רק בזמן האחרון הגיעו לקדמת הבמה, כאשר שפים רבים החלו לשלבם בתוך המנות שלהם ואפילו ירקנים החלו למכור אותם בירקניות בוטיק. פרחי המאכל טעימים חיים בסלט, בחליטת תה, מסוכרים או אפויים. בכל מקרה, דרושה התערבות מינימלית ותיבול עדין כדי להרגיש את הטעמים המיוחדים של מרכיבי הפרח, וגם אם הטעם לא השתפר פלאים – המראה של המנה בטוח קיבל שדרוג!
לפני שאתם משתמשים בפרחי מאכל אנא ודאו כמה דברים:
א. שהפרחים אכן למאכל. ניתן להשתמש ברשימה שהכנו (ראו מטה) או לבדוק באינטרנט- לרשום את השם לטיני של הצמח ולחפש באתר מהימן או במספר אתרים. אין להשתמש בפרח מצמח לא מוכר, שכן לעיתים הפרחים עלולים להכיל מרכיבים רעילים לאדם. בנוסף, לעיתים פרחי הצמח יהיו אכילים אך חלקים אחרים עלולים להיות רעילים (כמו למשל בצמח הסמבוק השחור) ולכן אנו ממליצים לבדוק מראש כל צמח וצמח.
ב. להפעיל שיקול דעת לגבי מקור הפרחים ולא לקטוף פרחים מרוססים, פרחים מאובקים בצידי דרכים או פרחים מוגנים.
ג. להשתמש בכל מרכיב בעדינות ולהבין שכמו בכל מזון, כל אדם מגיב אחרת. לכן, יש לצרוך במשורה ולראות שלא מתפתחת תגובה חריגה.
ד. יש לקטוף פרחים טריים, מומלץ בשעות הבוקר.
ה. על פי רוב מומלץ להסיר את האבקנים ואת בסיס הפרח ולהשתמש בעיקר בעלי הכותרת.
ו. כאשר מנקים את הפרחים אפשר להציף אותם בקערת מים או לשטוף מתחת לזרם עדין. מומלץ לא לנסות לא לקמט את הפרחים כדי שלא יהרסו ויהפכו למרירים.
ז. אם רוצים לשמור את הפרחים במקרר מומלץ לייבש טוב ולהניח בעדינות בנייר סופג.
אחרי שסיימנו עם כל האזהרות וההנחיות בואו ניגש לעניין- איזה פרחים ניתן לאכול?
ברשותכם נחלק את הצמחים למשפחות- כך שיהיה יותר קל לזכור ולסווג את סוגי הפרחים האכילים. יש להעיר כי הרשימה היא חלקית בלבד, ומורכבת בעיקר מצמחים שניתן למצוא ברוב משתלות המכירה:
- משפחת המורכבים- חרצית, בבונג, ציפורני חתול (קלנדולה), דרדר, שן הארי, חיננית, אכילאה, דליה, חמנית, קיפודנית, טגטס, לענה, סטיביה וארטישוק.
- משפחת השפתניים- אזוביון (לוונדר), ריחן (בזיליקום), רוזמרין, מרווה, מנטה, מיורן, קורנית, אזוב ועוד.
- משפחת הפרפרניים – תלתן, טופח, אפון.
- משפחת החלמתיים – היביסקוס, מעוג, חוטמית, אבלמוסקוס נאכל (במיה).
- משפחת הסיגליים – סיגל (בתוך המין סיגל יש מספר צמחים דומים, כמו סיגלית אוסטרלית או סיגל ריחני, אשר נקראים בשמם העממי אמנון ותמר – כולם אכילים וריחניים).
- משפחת הורדיים – ורד, תות שדה, תפוח.
- משפחת הדלועיים – דלעת, קישוא, מלפפון.
- משפחת הנרקיסיים – שום, עירית, בצל.
- משפחת הסוככיים – שומר, שבת (שמיר), גד (כוסברה), גזר, כרפס, כרויה.
- משפחת המצליבים – חרדל, צנון, כרוב (מסוגים שונים כגון כרובית, קייל, באקצוי, ברוקולי ועוד), לפת, בן חרדל מצוי (רוקט), גרגיר הנחלים.
- משפחת ההדסיים- פיג'ואה, הדס, פיטנגו, גויאבה.
- משפחת הגרניים- פלרגון, גרניום, מקור החסידה.
- משפחת ההדרים- כל פרחי ההדרים אכילים.
- משפחת הזיתיים- לילך, יסמין.
בנוסף ניתן להשתמש בפרחי שיחים שונים בגן כגון פרחי צלף, יערה, יוקה, סמבוק, המרוקליס ועוד.
בחורף ניתן להשתמש בפרחים נוספים כגון כובע הנזיר, שלהב (פלוקס), בכור אביב (פרימולה), בוראג', חמציץ ועוד.
במידה ויש לכם גינת צל, תוכלו ליהנות גם מפרחים אכילים בדמות פרחי הבגוניה, הפוקסיה והבשמת.
במידה ויוצאים לטבע ללקט ניתן לאכול פרחי כליל החורש, נזמית לופתת, ציפורנית מצרית, עירית גדולה, ציפורני חתול, חלמית ומעוג מסוגים שונים, חרדל השדה, ילקוט הרועים, חרצית עטורה, תלתן ארגמני ועוד.
מה הכי פשוט ומרשים? להכין עוגיות כמו בתמונה
איך? מוצאים מתכון פשוט של עוגיות שאתם אוהבים, מפזרים פרחים מעל, מרדדים מעט והופ לתנור.
אנחנו השתמשנו באמנון ותמר, פרחי באקצ'וי, לבנדר, ורד וחרצית.
ניתן גם להכין סבונים עם פרחים וכל דבר שישמח אתכם ויוסיף חיים, צבע ועניין לחיי היום יום. רעיונות ניתן למצוא בשפע בחיפוש באינטרנט וברשתות החברתיות.